Культурно-національне питання на Україні у XIX ст. - Шип, Н.А. (Український історичний журнал, 1991)
Розглядаються причини виникнення і загострення культурно-національного питання на Україні, рух інтелігенції за його розв'язання у XIX ст. Рассматриваются причины возникновения и обострения культурно-национального вопроса на Украине, движение интеллигенции за его решение в XIX в.