Сербські емігранти Штеричі в Росії - Мітельман, Є.І. (Український історичний журнал, 1989)
У своїй статті про сербські військово-землеробські поселення на Україні у XVIII ст. О. В. Павлюченко зазначав: «Історія імміграції на Україну вихідців із Сербії та створення ними адміністративно-територіальних одиниць Нова Сербія та Слов’яно-Сербія — одна з цікавих, але недостатньо вивчених сторінок у багатовікових дружніх зв’язках народів нашої країни і Югославії». На прикладі сімейства Штеричів є змога висвітлити кілька таких важливих сторінок історії. В даній публікації автором використані переважно неопубліковані архівні та маловідомі дані.