Ілліч і Україна - Раковський, Х.Г. (Український історичний журнал, 1989)
Ці спогади про Володимира Ілліча, які я пишу в зв’язку з річницею його смерті, звичайно, не мають вичерпного характеру. Це те, що згадалося мені при першій спробі воскресити минуле. Для того, щоб ці спогади зробити зрозумілими, мені доводиться коротко змалювати обстановку, коротко розповісти про факти і події з моєї діяльності на Україні, з якими було пов’язане ім’я Володимира Ілліча Леніна.