Підготовка і виховання учительських кадрів на Україні (1927—1937 рр.) - Кліцаков, І.О. (Український історичний журнал, 1990)
Автор на основі партійних документів, архівних матеріалів, періодичної преси та інших джерел показує конкретну діяльність партійних органів, парторганізацій і Спілки працівників освіти, її центральних і місцевих органів по забезпеченню шкіл України кадрами вчителів, дає аналіз їхнього складу, висвітлює заходи по зміцненню- партійного прошарку серед учительства. Основна увага приділяється питанням ідейно-політичного виховання учительства, підвищення його активності в агітаційно-пропагандистському і суспільному житті. Зроблено спробу показати, як негативні наслідки адміністративно-командної системи вплинули на діяльність партійних і профспілкових організацій. Автор на основе партийных документов, архивных материалов, периодической печати и других источников показывает конкретную деятельность партийных органов, парторганизаций и Союза работников просвещения, его центральных и местных органов по обеспечению школ Украины кадрами учителей, дает анализ их состава, освещает меры по укреплению партийной прослойки среди учительства. Основное внимание уделяется вопросам идейно-политического воспитания учительства, повышения его активности в агитационно-пропагандистской и общественно-политической жизни. Сделана попытка показать, как негативные последствия административно-командной системы повлияли на деятельность партийных и профсоюзных организаций.