Царська охранка у боротьбі проти революційного руху на Україні (1895—1917 рр.) - Щербак, М.Г. (Український історичний журнал, 1990)
В повідомленні розповідається про структуру, особливості й форми діяльності жандармсько-поліцейських установ. Автор розшукав в архівах їхнє листування, робочі журнали, звіти й інші цікаві документи, які становлять інтерес не лише для дослідників, а й широкого кола читачів. В сообщении рассказывается о структуре, особенностях и формах деятельности жандармско-полицейских учреждений. Автор отыскал в архивах их переписку, рабочие журналы, отчеты и другие документы, представляющие интерес не только для исследователей, но и для широкого круга читателей.