Демографічні втрати народонаселення Української РСР у 40-х рр. - Перковський, А.Л.; Пирожков, С.І. (Український історичний журнал, 1990)
Тяжкі демографічні втрати Української РСР під час Великої Вітчизняної війни 1941—1945 рр. призвели до того, що в повоєнні роки народжуваність не досягла довоєнного рівня. Серйозного удару завдав населенню республіки голод 1947 р. Демографічні втрати істотно деформували й трудовий потенціал населення, зокрема на селі. Довоєнну чисельність населення УРСР було відновлено лише в 1960 р. Тяжелые демографические потери Украинской ССР во время Великой Отечественной войны 1941—1945 гг. привели к тому, что в послевоенные годы рождаемость не достигла довоенного уровня. Серьезный удар населению республики нанес голод 1947 г. Демографические потери существенно деформировали и трудовой потенциал населения, в частности на селе. Довоенная численность населения УССР была восстановлена только в 1960 г.