Моделирование и анализ концентрационных полей нелинейной компетитивной двухкомпонентной диффузии в среде нанопористых частиц - Петрик, М.Р.; Фрессард, Ж.; Михалик, Д.М. (Проблемы управления и информатики, 2009)
Запропоновано нелінійну математичну модель двокомпонентної компетитивної дифузії в обмежених нанопористих середовищах сферичних частинок. Побудовано точні аналітичні розв’язки моделі з використанням операційного числення Хевісайда і фундаментальних матриць Коші. Проведено чисельне моделювання і аналіз динаміки зміни концентрацій в частинці і для міжчастинкового простору в цеоліті для процесу компетитивної двокомпонентної дифузії. Nonlinear mathematical model for two component competitive diffusion in limited nanoporous media of spherical particles is presented. With use of Heavyside operation and Cauchy fundamental matrix methods the exact analytical solution of linearized problem has been built. Numerical modeling and analysis of concentration variation dynamics in particles and interparticles spaces of zeolite for competitive diffusion process have been carried out.