Державна організація давньоруського суспільства (Генезис. Еволюція. Занепад) - Котляр, М. (Історіографічні дослідження в Україні, 2002)
Проблема, якій присвячується ця розвідка, мала, здавалось би, бути добре висвітленою в науковій літературі. Та мало не всі існуючі праці з давньоруської проблематики зосереджують увагу на власне історії Київської Русі. Становлення ж і розвиток давньоруської державності у дослідженнях майже всіх вчених залишились на другому плані. Як і раніше, вимагають ґрунтовного студіювання соціальна сутність і структура Київської держави на різних етапах її розвитку, системи передання влади, одноосібні й сумісні форми правління країною та ін. Тому варто спеціально розглянути виникнення і розвиток державної структури і князівської влади на Русі.