Назрілі питання вивчення першотравневого руху на Україні - Варварцев, М.М. (Український історичний журнал, 1990)
З висоти свого сторіччя Першотравень постає явищем справді планетарного масштабу, яке засвідчило реальну можливість величезних мас трудящих виступати разом й водночас з єдиними вимогами, незважаючи ні на які кордони та перепони. Якби зіставити карти світу з позначками першої міжнародної травневої демонстрації і цьогорічних святкових маніфестацій на всіх континентах, навряд чи знадобилися б детальні коментарі щодо того, наскільки зріс цей рух за час свого існування.