Радянська воєнна наука напередодні фашистського вторгнення - Савушкін, Р.О. (Український історичний журнал, 1990)
Розробивши теорію глибокої наступальної операції та бою, радянська воєнно-теоретична думка завоювала широке світове визнання. На жаль, у другій половині 30-х років унаслідок розгорнутих сталінським керівництвом масових репресій у Збройних Силах СРСР радянському воєнному мистецтву було завдано жорстокого удару. Праці репресованих воєнних теоретиків вилучалися з обігу, оголошувалися шкідливими. Однак хід подій у світі зумовлював неминуче «відновлення у правах» їхніх творчих здобутків і дальший розвиток на цій основі радянської воєнної науки. Значну роль у цьому відіграла нарада вищого начальницького складу Червоної Армії, яка проходила 23—31 грудня 1940 р. Разработав теорию глубокой наступательной операции и боя, советская военно-теоретическая мысль завоевала мировое признание. К сожалению, во второй половине 30-х годов вследствие развернутых сталинским руководством массовых репрессий в Вооружённых Силах СССР советскому военному искусству был нанесён жестокий удар. Труды репрессированных военных теоретиков изымались из обращения, объявлялись вредными. Однако ход событий в мире обусловил неизбежное «восстановление в правах» их творческого наследия и дальнейшее развитие на этой основе советской военной науки. Значительную роль в этом сыграло совещание высшего начальствующего состава Красной Армии, проходившее 23–31 декабря 1940 г.