Історичні гербові відзнаки та прапорові барви України - Гломозда, К.Ю.; Яневський, Д.Б. (Український історичний журнал, 1990)
В умовах, коли в суспільстві глибоко усвідомлюється необхідність не декларовано го, а справжнього розв’язання національного питання, закономірно зростає інтерес і до зовнішніх атрибутів кожного етносу, його державності, до історії тих символів, навколо яких гуртувалися, які шанували далекі й близькі предки. Ряд питань, пов’язаних з історією української національно-державної символіки, розглядається в даному повідомленні. В условиях, когда в обществе глубоко осознаётся необходимость не декларированного, а настоящего решения национального вопроса, закономерно возрастает интерес и к внешним атрибутам каждого этноса, его государственности, к истории тех символов, вокруг которых сплачивались и которые чтили далёкие и близкие предки. Ряд вопросов, связанных с историей украинской национально-государственной символики, рассматривается в настоящем сообщении.