До питання про переклад партійних кличок на українську мову - Анніна, І.О. (Український історичний журнал, 1990)
Однією з досить складних проблем теорії і практики перекладу є відтворення партійних кличок у близькоспоріднених мовах. Зокрема, йдеться про цю категорію лексики у практиці видання творів В. І. Леніна українською мовою та інших публікаціях, пов’язаних з ім’ям засновника Комуністичної партії, у яких спостерігається різнобій у підході до розв’язання цієї неоднозначної проблеми.