В. І. Ленін і більшовицькі організації України (серпень 1903 р.— лютий 1917 р.) - Кривошея, В.В. (Український історичний журнал, 1990)
Аналізується радянська історична література, присвячена зв’язкам В. І. Леніна і керованих ним центральних органів РСДРП з більшовицькими організаціями України у серпні 1903 — лютому 1917 рр. Дається періодизація історіографічної розробки даної проблематики, робиться спроба визначення завдань, пов’язаних з дальшим комплексним її вивченням. Анализируется советская историческая литература, посвящённая связям В. И. Ленина и руководимых им центральных органов РСДРП с большевистскими организациями Украины в августе 1903 — феврале 1917 гг. Приводится периодизация историографического изучения данной проблематики и предпринимается попытка определить задачи, связанные с её дальнейшим комплексным исследованием.