Візантійсько-руський союзницький трактат 987 р. - Поппе, А. (Український історичний журнал, 1990)
Наприкінці 80-х років X ст. між Руссю і Візантією склалися політичні відносини, які прискорили введення християнства на Русі. В 987 р. у Візантійській імперії спалахнуло повстання проти Василія II під проводом Варди Фоки, який оголосив себе імператором. Василій II звернувся до князя Володимира по допомогу, висловлюючи готовність віддати за нього заміж свою сестру Анну. Автор статті спробував дещо інакше подати хід подій, які сприяли зближенню між Константинополем і Києвом й перетворенню Русі в християнську державу. В конце 80-х годов X в. между Русью и Византией установились политические отношения, которые ускорили введение христианства на Руси. В 987 г. в Византийской империи вспыхнуло против Василия II восстание под предводительством Варды Фоки, который провозгласил себя императором. Василий II обратился к князю Владимиру за помощью, высказывая готовность отдать за него свою сестру Анну. Автор статьи попытался несколько иначе подать ход событий, которые способствовали сближению между Константинополем и Киевом и превращению Руси в христианское государство.