Sectoral aspect of industrial policy in Industry 4.0 and 5.0 conditions (case of instrumentation engineering industry) - Omelyanenko, V.A. (Економіка промисловості, 2025)
The article is devoted to the consideration of the features and global trends of the development of the instrumentation engineering industry and the main ideas for industrial policy for its development in the context of the transition to Industry 4.0 and 5.0. The basic global models of the development and projects in instrumentation engineering industry are determined. Recommendations for industrial policy in the field of instrumentation engineering industry in Ukraine are formulated. Сучасне приладобудування розвивається на основі глобальних індустріальних трендів конвергенції цифрових технологій і є важливою складовою кіберфізичних систем, що підтримують Індустрію 4.0 та поступовий перехід до Індустрії 5.0. Інтеграція «розумних» сенсорів, штучного інтелекту, цифрових двійників і рішень Інтернету речей фундаментально змінила логіку функціонування приладів, забезпечуючи збір даних у реальному часі, автономний аналіз, прогнозне обслуговування та оптимізацію виробничих і дослідницьких процесів. Це сприяє формуванню «розумних», взаємопов’язаних екосистем, де фізичні вимірювання безпосередньо інтегруються у віртуальні моделі для підтримки процесу прийняття рішень. Розвиток приладобудівної промисловості в контексті Індустрії 4.0 та 5.0 формує нову логіку функціонування галузі, де аналітичні системи стають невід’ємною частиною кіберфізичного простору, сприяючи сталому, технологічно гнучкому та орієнтованому на людину розвитку. Проєкти у приладобудуванні є ключовим інструментом розвитку галузі в контексті переходу до Індустрії 4.0 та 5.0. Створення експериментальних фабрик, освітньо-наукових кластерів, інноваційних і технологічних парків, ініціатив «розумних міст» і публічно-приватних партнерств дозволяє одночасно впроваджувати передові технології та вдосконалювати організаційні й управлінські моделі. Розвиток приладобудування визначається не лише технологічними інноваціями, а й специфікою національної промислової політики. Досліджено моделі розвитку приладобудівної індустрії крізь призму промислової політики в контексті переходу до Індустрії 4.0 та 5.0. Аналіз моделей розвитку галузі (американської, європейської, японської та китайської) свідчить, що кожна країна формує унікальний підхід до розвитку приладобудування, який поєднує стратегічні пріоритети держави, роль приватного бізнесу, наукові школи та міжнародну інтеграцію. Для України перспективним є формування гібридної моделі, що поєднуватиме європейські підходи до стандартизації та «зеленої» трансформації, американсько-японську орієнтацію на комерціалізацію, китайський підхід до масштабного виробництва. Така модель дозволить інтегрувати українське приладобудування у глобальні ланцюги Індустрії 4.0 і підготувати його до вимог Індустрії 5.0. Для забезпечення ефективного розвитку приладобудівної галузі України доцільно реалізувати промислову політику, що поєднує підтримку наукових досліджень, розвиток людського потенціалу та створення сучасної нормативно-інституційної бази, адаптованої до вимог Індустрії 4.0 та 5.0. Промислова політика має охоплювати стимулювання міжнародної кооперації, підтримку цифрової трансформації виробництва та інтеграції у глобальні інноваційні мережі, а також оновлення галузевих стандартів. При цьому важливо орієнтувати розвиток приладобудування на принципи сталого розвитку, поєднуючи індустріальне зростання з екологічною відповідальністю та «зеленою» модернізацією.