70-річчя Київського педінституту ім. Горького - Сушко, О.О., Мазур, І.Д. (Український історичний журнал, 1990)
Київський педагогічний інститут був заснований в 1920 р. у системі Наркомату освіти УСРР як Інститут народної освіти. У 1936 р. інститутові присвоєно ім'я О. М. Горького. Історичний факультет Київського педагогічного інституту започаткував свою біографію фактично ще 15 липня 1920 р., коли на факультеті соціального виховання новоствореного інституту народної освіти було відкрито історичний сектор.