Писемні джерела про ранній етап киево-смоленських відносин - Писаренко, Ю.Г. (Український історичний журнал, 1990)
Стаття є вступом до вивчення проблеми відносин між Києвом і Смоленськом у домонгольський час. У ній критично аналізуються перші спільні датовані згадки про Київ і Смоленськ в Устюзькому літописному зводі. Для відтворення картини початку киево-смоленських зв’язків автором залучаються й інші писемні джерела. Статья является вступлением к изучению проблемы отношений между Киевом и Смоленском в домонгольское время. В ней критически анализируются первые совместные упоминания о Киеве и Смоленске в Устюжском летописном своде. Для воспроизведения картины начала киево-смоленских связей автор привлекает и другие письменные источники.