Полярно-эклиптический патруль для исследований Солнца и контроля солнечных источников космической погоды - Кузнецов, В.Д. (Проблемы управления и информатики, 2009)
Для вивчення сонячної активності та контролю сонячних джерел космічної погоди зпропоновано використання двох малих космічних апаратів (КА) на нахилених до площини екліптики геліоцентричних орбітах. Нахилені орбіти з приблизною відстанню від Сонця в 0,5 а.о. формуються в результаті гравітаційних маневрів біля Венери, які здійснюються з використанням електрореактивного двигуна. При цьому площини орбіт двох КА нахилені в різні боки відносно один до одного, а КА рознесені на орбітах на чверть періоду. За такої орбітальної схеми з одного із КА безперервно забезпечується контроль лінії Сонце– Земля, а протягом тривалого часу — з обох КА. Доступними для спостережень стають полярні області Сонця, погано видимі з екліптичних орбіт КА, і зворотний, невидимий із Землі бік Сонця. Багатопозиційні локальні вимірювання дозволяють вивчити властивості сонячного вітру та енергійних частинок у внутрішній геліосфері. Two small satellites in heliocentric orbits inclined to the ecliptic plane are to be used for exploration of the Sun and monitoring of space weather. The satellites achieve the inclined orbits at a distance of about 0,5 a.u. from the Sun through gravity-assisted maneuvers at the Venus with the aid of electric-jet engine. The orbital planes are inclined in other sides and the satellites in orbit are spaced by a quarter of a period. This ballistic scheme ensures continuous survey of the Sun–Earth line from one, and for a considerable lapse of time from both satellites. The scheme allows exploration of the polar regions of the Sun, which are poorly seen from the ecliptic orbits, and of the back side of the Sun. Multiposition in-situ measurements allow to study the solar wind and energetic particles in the inner heliosphere.