Влияние технологического процесса на динамику управляемых машинных агрегатов - Красношапка, В.А.; Варава, И.А. (Проблемы управления и информатики, 2010)
Досліджено вплив на динамічні процеси в керованих машинних агрегатах технологічних процесів, які змінюють пружноінерційні параметри та структуру фізичних моделей. Показано, що спрощення фізичних моделей шляхом нехтування технологічною жорсткістю може приводити до похибок якісного та кількісного характеру. Встановлено випадки розвитку коливань типу биття, які значно підвищують нерівномірність завантажень в пружних валопроводах. Амплітудні коливання в менш жорстких валопроводах можуть бути значними та обумовлювати зміну знаку пружних моментів. Встановлено, що спрощення фізичних моделей допускається у випадках, коли технологічна жорсткість близька до жорсткості пружних валопроводів. При цьому динамічні процеси близькі до одночастотних. The influence on dynamic processes in the controlled machine aggregates of technological processes, which change elastically inertia parameters and the structure of physical models, is studied. It is shown that simplification of physical models by ignoring technological inflexibility in a number of cases can result in the errors of qualitative and quantitative character. The cases of development of vibrations as beating, which considerably promote the unevenness of loads in resilient shaftings, are established. Amplitude vibrations in less hard shaftings can be considerable and stipulate the change of sign of resilient moments. It is established that simplification of physical models is admissible in the cases, when technological inflexibility is close to inflexibility of resilient shaftings. In these cases dynamic processes will be almost one frequency.