Общий подход к решению задач оптимизации в распределенных вычислительных системах и теории построения интеллектуальных систем - Листровой, С.В.; Минухин, С.В. (Проблемы управления и информатики, 2010)
Запропоновано універсальні процедури розв’язання широкого класу задач дискретної оптимізації, які можуть ефективно розпаралелюватися на базі циклічних паралельних обчислювальних структур. Розв’язання задач ґрунтується на визначенні простору можливих розв’язків задач дискретної оптимізації та теорії графів у вигляді стягнутого дерева всіх шляхів. Формування екстремальних шляхів на ярусі дерева може здійснюватися одночасно, що дозволяє організувати ефективне розпаралелювання обчислювального процесу. Проаналізовано можливості використання запропонованих узагальнених процедур для побудови інтелектуальних обчислювальних систем. Universal procedures for solving a wide range of discrete optimization problems, which can be efficiently parallelized for their decisions on the basis of cyclic parallel computing structures are proposed. Problem solving is based on the idea of the space of possible solutions to problems of discrete optimization and graph theory in the form of the contracted tree of all paths. Extreme paths formation on the layer of the tree can be carried out simultaneously enabling effective parallelization of computational process to be organized. The analysis of the possibilities of using the proposed generalized procedures for building intelligent computer systems is performed.