Нелинейная математическая модель двухуровневого переноса типа «фильтрация–консолидация» - Петрик, М.Р.; Михалик, Д.М. (Проблемы управления и информатики, 2010)
Побудовано нелінійну математичну модель масопереносу типу «фільтрація–консолідація» в середовищі вологонасичених частинок мікропористої структури з використанням методів лінеаризації та інтегральних перетворень Фур’є і Лапласа. Проведено чисельне моделювання і отримано розподіли тисків в макропорах міжчастинкового простору і в мікропорах частинок, а також профілі залежностей коефіцієнтів консолідації від часу і координати положення. Nonlinear mathematical model of «filtering–consolidation» mass transfer in liquid containing particles media of microporous structure has been built taking advantage of linearization method and Fourier and Laplace transform methods. Numerical modeling has been carried out and pressure distribution in macroporous of interparticle space and particles microporous and profiles of consolidation coefficients versus time and position has been obtained.