Оценивание широтного дрейфа и дифференциального вращения потока дисбаланса магнитных полей на Солнце по данным наблюдений - Зелык, Я.И.; Степанян, Н.Н.; Андреева, О.А. (Проблемы управления и информатики, 2010)
На основі даних спостережень магнітних полів на Сонці на 26-річному часовому інтервалі у результаті кореляційного і спектрального аналізу часових рядів, сформованих у виділених широтних зонах, оцінено широтний дрейф потоку дисбалансу магнітних полів в цілому і диференціальне обертання та широтний дрейф складових потоку дисбалансу, що мають певні значущі періоди обертання. Сформовано картину еволюції потоку дисбалансу магнітних полів, інформація про яку може бути використана при розробленні магнітогідродинамічних моделей глобальних течій Сонця та при їх верифікації. On the basis of the magnetic fields on the Sun observational data on the 26-years time interval as a result of correlation and spectral analysis of the time series formed in dedicated latitudinal bands, latitudinal drift of the magnetic field disbalance stream as a whole and differential rotation and latitudinal drift of the disbalance stream components, possessing particular significant rotation periods are assessed. The pattern of the magnetic field disbalance stream evolution is formed, information about which can be used while development of magnetoplasmadynamics models of global Sun flows and at their verification.