Новгород-Сіверський казенний рабин (1893-1907) Марк (Мордух) Давидов Гордон - Путра, О.М. (Сіверщина в історії України, 2024)
У статті висвітлено сферу діяльності Марка (Мордуха) Гордона на посаді новгород-сіверського казенного рабина. Послідовно розкрито процес виборів його на цю посаду єврейською громадою міста Новгорода-Сіверського та повіту. Показано конфліктні взаємовідносини, що виникали всередині громади під час виборчого процесу, та характер відносин між казенним рабином і громадою. Здійснено пошук відповіді на питання відмови Марка Гордона від подальшого перебування на посаді. The article highlights the scope of activity of Mark (Mordukh) Hordon as a Novhorod-Siverskyi state rabbi. The process of his election to this position by the Jewish community of the city of Novhorod-Siverskyi and the district is consistently disclosed. The conflict relations that arose within the community during the election process, and the nature of the relationship between the state rabbi and the community are shown. An answer to the question of Mark Hordon’s refusal to continue in office has been searched for.