Фактори впливу на стан збереження пам’ятки архітектури місцевого значення ‒ Майстерня фотографічна: минуле та сьогодення - Загрива, Н.А. (Сіверщина в історії України, 2024)
У запропонованій статті автором зроблено спробу описати, систематизувати, проаналізувати маловідому широкому загалу інформацію, починаючи із заснування пам’ятки і до сьогодення: етапи будівництва та перебудов; використання пам’ятки в різні періоди її існування та вплив цих процесів на технічний стан будівлі; обстеження пам’ятки архітектури та його результати; пропозиції та вжиття відповідних заходів щодо усунення впливу негативних факторів на технічний стан конструктивних елементів пам’ятки; виконання комплексних ремонтно-реставраційних робіт та аналіз їх якості; запровадження виконання робіт з благоустрою прилеглої території з метою максимального збереження та охорони пам’ятки архітектури, її раціонального використання в процесі пристосування до певних умов використання; характеристика основних факторів впливу на стан збереження об’єкту культурної спадщини та запровадження заходів щодо їх ефективного усунення з метою збереження пам’ятки архітектури, її утримання, раціонального та відповідального використання. In the proposed article, the author made an attempt to describe, systematize, and analyze information little known to the general public, starting from the establishment of the monument to the present day: the stages of construction and reconstruction, the use of the monument in different periods of its existence and the impact of these processes on the technical condition of the building, survey monuments of architecture and its results, proposals and taking appropriate measures to eliminate the influence of negative factors on the technical condition of the structural elements of the monument, the implementation of complex repair and restoration works and their quality analysis, the introduction of works on the improvement of the adjacent territory with the aim of maximum preservation and protection of the architectural monument, its rational use in the process of adaptation to certain conditions of use, characterization of the main factors influencing the state of preservation of the cultural heritage object and the introduction of measures for their effective elimination in order to preserve the architectural monument, its maintenance, rational and responsible using.