Минимизация дисперсий многомерных процессов с разнотемповой дискретизацией для моделей в пространстве состояний с запаздыванием - Романенко, В.Д.; Реутов, А.А. (Проблемы управления и информатики, 2010)
Розроблено метод оптимального прогнозування вектора стану процесу на момент запізнювання за вектором керування з подальшим синтезом системи керування для мінімізації узагальненої дисперсії процесу при дискретизації векторів керування і збурень з малими періодами квантування, а векторів стану і вимірювань — з великими періодами. Розробка функції прогнозування виконується на базі діофантових рівнянь у матричних поліномах. The method for optimal prognostication of process state vector in the control vector delay period is developed with subsequent control system design for minimization of process generalized variance under control vectors and disturbances with small sampling periods and state vectors discretization and evaluation with big sampling periods. The prognostication development is based on the Diophantine equations in matrix polinomials.