Оценка рисков стихийных бедствий на основе разнородной геопространственной информации - Куссуль, Н.Н.; Соколов, Б.В.; Зелык, Я.И.; Зеленцов, В.А.; Скакун, С.В.; Шелестов, А.Ю. (Проблемы управления и информатики, 2010)
Запропоновано інтегрований підхід до оцінювання ризиків стихійних лих на основі різнорідної геопросторової інформації на базі ансамблевого підходу до аналізу і технологій злиття даних. Висловлено ідею, що створювана в перспективі на основі запропонованого українськими авторами цієї статті підходу система оцінки ризиків може стати важливим компонентом розроблюваної інтегрованої інтелектуальної системи моніторингу та управління потенційно небезпечними складними об'єктами і процесами у кризових ситуаціях. Створення такої системи координується СПІІРАН (і зокрема, російськими авторами цієї статті) у рамках проекту Міжнародної аерокосмічної системи глобального моніторингу (МАКСМ), ініційованого Російським космічним агентством і підтриманого низкою національних космічних агентств, зокрема Національним космічним агентством України. An integrated approach to the assessment of disasters risk on the basis of heterogeneous geospatial information based on an ensemble approach to the analysis and data fusion technologies is proposed. It is suggested that the created in perspective on the basis of proposed by Ukrainian authors of this article approach risk assessment system can be an important component of the developed integrated intelligent system of monitoring and control of potentially dangerous complex objects and processes in crisis situations. Creation of such system is coordinated by SPIIRAN (and in particular, by Russian authors of this article) within the bounds of International Global Aerospace Monitoring System (IGMASS) project, initiated by the Russian Space Agency and supported by a number of national space agencies, including NSA of Ukraine