Розробка методу та програмного засобу стиснення та шифрування інформації - Ратов, Д.В. (Проблемы управления и информатики, 2022)
Проведено дослідження предметної галузі стиснення інформації без втрат та з втратами та розглянуто алгоритми стиснення даних з мінімальною надмірністю (кодування Шеннона–Фано, кодування Хаффмана) та стиснення із застосуванням словника (кодування Лемпеля–Зіва). У процесі роботи використано теоретичні основи стиснення даних, проведено дослідження різних способів стиснення інформації, виявлено найкращі способи архівації з шифруванням та зберігання різноманітних даних. Метод архівації даних у роботі використано з метою безпечного та раціонального розміщення на зовнішніх носіях інформації та її захисту від навмисного чи випадкового знищення чи втрати. В інтегрованому середовищі розробки Embarcadero RAD Studio XE8 виконано програмний комплекс архіватора з кодовим захистом інформації. Механізм роботи архіватора засновано на створенні та обробці потокових даних. Ядром архіватора є функції стиснення та розпакування файлів методом Лемпеля–Зіва. Як метод і засіб захисту інформації в архіві використано поліалфавітну підстановку (шифр Віжінера). Результати роботи, зокрема розроблене програмне забезпечення, можуть бути практично використані при архівному зберіганні захищеної інформації. Механізм архівування та шифрування даних може бути використано у системах передачі інформації з метою зменшення трафіку в мережі та забезпечення захисту даних. Отриманий програмний засіб шифрування та архівування використано у модулі програмного комплексу «Дипломи СНУ v.2.6.1», який розроблено у «Східноукраїнському Національному університеті імені Володимира Даля». Цей комплекс призначений для створення в університеті єдиного реєстру дипломів, автоматизації створення файлів-дипломів про вищу освіту у багатофункціональному графічному редакторі Adobe Photoshop. Усі дані для аналізу та формування дипломів контролер експортує з параметрів відповідних XML-файлів, завантажених з єдиної державної бази освіти у стиснених файлах zip-архівів. Розроблений модуль виконує процес розархівування та отримання XML-файлів із параметрами для подальшої роботи комплексу «Дипломи СНУ v.2.6.1». A study of the subject area of lossless and lossy data compression has been conducted, and algorithms for data compression with minimal redundancy (Shannon-Fano coding, Huffman coding) and compression using a dictionary (Lempel-Ziv coding) have been considered.