Вдосконалення ітераційного алгоритму з реалізації способу опису екологічного стану території - Кряжич, О.О.; Коваленко, О.В. (Проблемы управления и информатики, 2022)
З використанням способу дослідження екологічного стану території при техногенному забрудненні реалізовано програмний додаток «Комп’ютерна програма з реалізації способу опису забрудненої території «Випадкова точка». Цей програмний додаток призначений для створення моделей пересічених територій, які зазнали впливу небезпечних речовин, з урахуванням ступеня забруднення ділянки. В основу покладено підхід, що дозволяє описати територію відрізками. Проте це викликає нев’язку апроксимації, яка може призвести до наближеного або помилкового результату. Задача роботи — вдосконалення алгоритму ітерації при реалізації способу опису екологічного стану забрудненої небезпечними речовинами території для побудови її моделі. Особливістю вирішення поставленої задачі є те, що при використанні ітераційних формул, заснованих на розкладанні за нев’язками, є ще одна додаткова можливість для скорочення числа дій — обчислення зі змінною розрядністю. Це пов’язано з тим, що при використанні ітераційної формули p-го порядку на кожному кроці збільшується точність приблизно в p разів. Представлений алгоритм реалізовано за допомогою знаходження базових послідовностей ітераційних формул з модифікацією методу Чебишова для побудови ітерацій вищих порядків. Зокрема, застосування різних методів апроксимації функцій для отримання коефіцієнтів базових послідовностей на основі відомих розкладань. Наведене може використовуватися в комп’ютерній реалізації програм для побудови моделей пересіченої території, наприклад водних об’єктів, та прогнозів забруднення техногенно-навантажених промислових територій, відстійників, русла річок, шахтних виробіток. Вдосконалений алгоритм дозволяє виконувати задачі опису з більшою точністю шляхом мінімізації помилок та наближення їх значення до нуля. Using the method of studying the ecological state of the territory under technogenic pollution, a software application "Computer Program for Implementing the Method of Describing Polluted Areas 'Random Point'" has been developed. This software application is designed to create models of crossed areas affected by hazardous substances, taking into account the degree of contamination of the site.