Формалізований метод рішення багатокритеріальних задач - Воронін, А.М.; Савченко, А.С. (Проблемы управления и информатики, 2022)
Отримано модель багатокритеріальної оптимізації, що дозволяє обʼєкту реалізувати всі поставлені цілі у всьому діапазоні можливих ситуацій. Системний підхід до проблеми векторної оптимізації дозволив поєднати моделі окремих схем компромісів у єдину цілісну структуру, що адаптується до ситуації прийняття багатокритеріального рішення. Перевагою концепції нелінійної схеми компромісів є можливість прийняття багатокритеріального рішення формально без безпосередньої участі людини. При цьому на єдиній ідейній основі вирішуються як задачі, що мають значення для загального використання, так і ті, основною змістовною сутністю яких є відповідність індивідуальним перевагам особи, що приймає рішення. Апарат нелінійної схеми компромісів, розроблений як формалізований інструмент для дослідження систем із суперечливими критеріями, дозволяє практично вирішувати багатокритеріальні завдання широкого класу. A model of multi-criteria optimization has been obtained, allowing the object to achieve all set goals across the entire range of possible situations. The systems approach to the vector optimization problem allowed combining models of individual trade-off schemes into a single cohesive structure that adapts to the situation of multi-criteria decision-making. The advantage of the nonlinear trade-off scheme concept is the possibility of making multi-criteria decisions formally without the direct involvement of a human. At the same time, both tasks of general use and those whose main substantive content is the alignment with individual preferences of the decision-maker are solved based on a unified conceptual framework. The apparatus of the nonlinear trade-off scheme, developed as a formalized tool for investigating systems with conflicting criteria, enables the practical solution of multi-criteria tasks of a broad class.