Задачі побудови кільцевих маршрутів транспортних засобів у багатопродуктовій ієрархічній мережі - Васянін, В.О.; Трофимчук, О.М.; Ушакова, Л.П. (Проблемы управления и информатики, 2022)
Формулюються математичні моделі задач побудови кільцевих маршрутів транспортних засобів у багатопродуктовій ієрархічній мережі. Як правило, такі мережі складаються з децентралізованої магістральної мережі та мереж у внутрішніх зонах обслуговування магістральних вузлів (внутрішніх мереж). У багатопродуктовій мережі кожен вузол може обмінюватися продуктами (товарами, вантажами) з іншими вузлами. У зарубіжній літературі задачі проектування таких мереж називають задачами багатоступінчастого (багатоешелонного, багаторівневого) розміщення та маршрутизації (Multi-Echelon Location-Routing Problem —ME LRP). У багатоступінчастих LRP є кілька посередників між магістральними вузлами (центральними первинними об’єктами) і вузлами у внутрішніх зонах магістральних вузлів (кінцевими споживачами, клієнтами), а продукт, що розподіляється з магістральних вузлів, проходить через два або більше другорядних посередників у мережі (сателітів) до кінцевого споживача. У класичній LRP об’єднані для спільного розв’язання дві задачі — задача визначення розташування вториннихоб’єктів (сателітів або депо) та магістральних маршрутів транспортних засобів та задача побудови кільцевих маршрутів внутрішніх транспортних засобів для обслуговування клієнтів з відомим попитом на однорідний взаємозамінний продукт. На відміну від задач розподілу однорідного взаємозамінного продукту, у багатопродуктових задачах LRP(Multi-Commodity Location-Routing Problem — MC LRP) потоки продуктівне взаємозамінні, потік кожного продукту має бути доставлений з певного первинного об’єкта до конкретного клієнта. Передбачається, що багаторівнева структура транспортної мережі визначена і відомі географічне розташування магістральних вузлів та його внутрішні зони обслуговування з множиною вузлів доставки і збору вантажів (клієнтів). Тому задачі визначення магістральних маршрутів транспортних засобів та побудови кільцевих маршрутів внутрішніх транспортних засобів розглядаються незалежно одна від одної. Обговорюються види витрат реальних транспортних процесів, які мають враховуватися при формуванні цільової функції задач маршрутизації та запропоновані математичні моделі задач побудови комбінованих та розділених кільцевих маршрутів із неоднорідним парком транспортних засобів. Зазначається можливість розв’язання сформульованих задач за допомогою відомих пакетів змішаного та цілочисельного лінійного програмування. Mathematical models of the tasks of building circular routes for vehicles in a multi-product hierarchical network are formulated. Such networks typically consist of a decentralized main network and networks in the internal service zones of the main nodes (internal networks). In a multi-product network, each node can exchange products (goods, cargo) with other nodes. In foreign literature, tasks related to the design of such networks are referred to as multi-echelon location-routing problems (Multi-Echelon Location-Routing Problem — MELRP).