Дуальний метод програмування - Воронін, А.М.; Савченко, А.С. (Проблемы управления и информатики, 2022)
Задача оптимізації трактується як вибір такого поєднання аргументів (незалежних змінних), яке при заданих зовнішніх впливах та обмеженнях породжує екстремум цільової функції. Цільова функція відбиває поняття критерію оптимізації. За наявності кількох критеріїв цільова функція має сенс скалярної згортки критеріїв. Сутність поняття оптимізації полягає у екстремізації цільової функції. Це стосується і задач прийняття рішень, і задач керування, і інших предметних областей. Запропоновано нелокальний метод математичного програмування, який дає змогу зменшити кількість необхідних обчислень цільової функції. При оптимальному проектуванні, особливо багатокритеріальному, цільові функції розраховуються на складних алгоритмах, що вимагають великих обчислювальних ресурсів і обчислювального часу. Запропонований метод дуального програмування актуальний для комп'ютерної оптимізації складних систем. The optimization problem is interpreted as the selection of a combination of arguments (independent variables) that, under given external influences and constraints, generates an extremum of the objective function. The objective function reflects the concept of an optimization criterion. When there are multiple criteria, the objective function makes sense as a scalar convolution of the criteria. The essence of the concept of optimization is the extremization of the objective function. This applies to decision-making problems, control problems, and other subject areas. A non-local mathematical programming method is proposed, which reduces the number of required objective function computations. In optimal design, especially multi-criteria design, the objective functions are calculated using complex algorithms that require significant computational resources and time. The proposed dual programming method is relevant for the computer optimization of complex systems.