Задача параметричної оптимізації грейдів в нетарифних системах оплати праці - Заріцький, О.В. (Проблемы управления и информатики, 2022)
У статті розглянуто актуальні питання побудови системи грейдів з погляду вирішення завдання їх параметричної оптимізації для об’єднання в групи, різниця між вагою професій у межах яких буде вважатися незначною. Автором розглянуто структурну модель професії як складної системи взаємопов’язаних сутностей, що охоплюють ключові аспекти активності людини під час виконання роботи: процеси комунікацій, прийняття рішень, особливості оброблення інформації та освітньо-кваліфікаційний рівень і компетенції, необхідні для досягнення поставлених цілей. Враховано, що виконання роботи здійснюється в межах певних обмежень із погляду психолого-фізіологічного змісту роботи та відповідальності за кінцевий результат. Зроблено детальний аналіз існуючих аналітичних систем оцінювання професій і грейдингу та, враховуючи їхні недоліки, розроблено алгоритм побудови системи грейдів на основі результатів бально-факторного оцінювання. Слід відмітити універсальність запропонованого алгоритму, тобто незалежність від бально-факторних моделей, які використовують під час аналізу та оцінювання роботи, як правило, порядкові та номінальні шкали оцінювання. Алгоритм дозволяє перейти до інтервальної та абсолютної шкал, визначивши базову професію з мінімальною оцінкою (рангом) із всієї множини. Автором вперше розроблено цільову функцію для вирішення завдання побудови системи грейдів, виходячи з мінімізації запропонованих параметрів системи — елементів цільової функції. Як основні параметри системи розглянуто розміри грейдів та їхнє взаємне розташування на декартовій площині оцінок та тарифів із погляду їх перетинів, «розривів» та наявності «порожніх» грейдів. Вирішене завдання параметричної оптимізаціїдозволило побудувати графічну модель системи грейдів для тестової множини професій із чітко сформованими границями грейдів і тарифів, у межах яких різниця в оцінках робіт вважається незначною. The article discusses the relevant issues of building a grading system from the perspective of solving the task of their parametric optimization for grouping, where the difference between the weights of professions within which it is considered insignificant. The author considers the structural model of a profession as a complex system of interconnected entities, encompassing key aspects of human activity during work: communication processes, decision-making, information processing features, and the educational and qualification level and competencies required to achieve the set goals. It is noted that the work is performed within certain constraints in terms of the psychological and physiological content of the work and responsibility for the final result. A detailed analysis of existing analytical systems for professional assessment and grading is made, and based on their shortcomings, an algorithm for building a grading system is developed based on the results of point-factor evaluation.The universality of the proposed algorithm is highlighted, meaning its independence from point-factor models commonly used in the analysis and evaluation of work, which usually use ordinal and nominal scales of evaluation. The algorithm allows for a transition to interval and absolute scales by determining the baseline profession with the minimal score (rank) from the entire set.For the first time, the author develops an objective function to solve the task of building a grading system, based on minimizing the proposed system parameters — elements of the objective function. The main system parameters are the sizes of the grades and their mutual placement on the Cartesian plane of evaluations and tariffs in terms of their intersections, "gaps," and the presence of "empty" grades.The solved task of parametric optimization allowed for the construction of a graphical model of the grading system for a test set of professions with clearly defined boundaries of grades and tariffs, within which the difference in job assessments is considered negligible.