Глухівська публічна бібліотека в соціокультурному та освітньому середовищі кінця XVIII ‒ середини XX ст. (До 235-річчя від часу заснування) - Печена, А.В. (Сіверщина в історії України, 2025)
У статті, присвяченій 235-річчю від часу заснування Глухівської публічної бібліотеки, уперше здійснено спробу наукового осмислення її історичного шляху в умовах соціокультурних, освітніх, історико-політичних, адміністративно-територіальних трансформацій суспільного середовища. Висвітлено особливості створення Глухівської публічної бібліотеки в системі формування народної освіти XVIII ‒XIX ст. Визначено основні етапи її розвитку з 1790 р. до завершення післявоєнного відновлення у 1960-х роках XX ст. In the article dedicated to the 235th anniversary of the founding of the Hlukhiv Public Library, an attempt is made for the first time to scientifically understand its historical path in the context of socio-cultural, educational, historical-political, administrative-territorial transformations of the social environment. The features of the creation of the Hlukhiv Public Library in the system of public education formation are highlighted. The main stages of its development from 1790 to the completion of the post-war restoration in the 1960s of the XX century are identified.