«Інкогніто» із Бразилії: імператор Педру ІІ у подорожах країнами Європи та світу. До питання відвідування ним українських міст у 1876 році - Кужельна, О.В. (Сіверщина в історії України, 2025)
У статті наводяться сторінки біографії видатного політичного діяча Бразилії, «великого мандрівника» – бразильського імператора Педру ІІ (1825–1891). Основну увагу зосереджено на його подорожах країнами світу. На підставі матеріалів тогочасної преси, мемуарної літератури та інших джерел автор намагається дослідити питання, яке досі майже не висвітлене у сучасній вітчизняній історіографії, щодо перебування Педру ІІ у містах Києві, Одесі, Ялті у 1876 році. The article presents pages from the biography of a prominent Brazilian politician, the «great traveler» – Brazilian Emperor Pedro II (1825–1891). The main attention is focused on his travels around the world. Based on materials from the contemporary press, memoir literature, and other sources, the author attempts to investigate the issue, which has so far been almost completely ignored in modern Ukrainian historiography, of Pedro II’s stay in the cities of Kyiv, Odessa, and Yalta in 1876.