Славетний рід Туманських у житті Глухова і Глухівщини (До 225-річчя від дня народження Василя Івановича Туманського) - Шишкіна, Ю.А. (Сіверщина в історії України, 2025)
У статті досліджується відома дворянська родина козацько-старшинського походження – родина Туманських, представники якої залишили вагомий слід у громадсько-політичному і соціокультурному житті України. Старовинний рід Туманських має польсько-шляхетське коріння. В Україні він трансформувався спочатку в козацько-старшинський, а в кінці XVIII – у першій половині ХІХ ст. – у дворянський. Чоловіки родини Туманських зазвичай перебували на військовій службі, обіймали адміністративні та судові посади. Туманські були внесені до книжок родоводів дворян Чернігівської та Полтавської губерній. Герб цього прізвища в особі Тимофія Ігнатовича Туманського був внесений до затвердженого царем «Гербовника» Російської імперії. Висвітлюються відомі особистості цієї родини, що пов’язали свою життєдіяльність із Глуховом та Глухівщиною і зробили вагомий внесок у їх розвиток. Зокрема, цього року відзначається 225 років від дня народження Василя Івановича Туманського – талановитого поета, державного діяча, дипломата, дійсного статського радника, людини дуже широких, як для свого часу, демократичних поглядів. Основні мотиви його поезії – філософські роздуми про час та сенс життя, любов до батьківщини, її народу, готовність на самопожертву заради їх честі і свободи. The article examines the well-known noble family of Cossack and yeomanry origin, the Tumansky family, whose representatives left a significant mark on the socio-political and sociocultural life of Ukraine. The ancient Tumanski family has Polish noble roots. In Ukraine, it was transformed first into a Cossack-officer family, and in the late eighteenth and early nineteenth centuries into a noble family. Men of the Tumanski family usually served in the military, held administrative and judicial positions. The Tumanskis were included in the genealogy books of the nobility of Chernihiv and Poltava provinces. The coat of arms of this surname, represented by Timofii Ihnatovych Tumansky, was included in the “Armorial Book” of the Russian Empire approved by the tsar. The article highlights the famous personalities of this family, who connected their lives with Hlukhiv and Hlukhiv region and made a significant contribution to their development. In particular, this year marks the 225th anniversary of the birth of Vasyl Ivanovych Tumanskii, a talented poet, statesman, diplomat, state councilor, and a man of very broad democratic views for his time. The main motifs of his poetry are philosophical reflections on time and the meaning of life, love for the homeland, its people, and readiness for self-sacrifice for the sake of their honor and freedom.