Соціальна структура та домогосподарства жителів Глухова у другій половині XVIII ст. (За матеріалами сповідних розписів) - Казіміров, Д.В. (Сіверщина в історії України, 2025)
У статті аналізується соціальний склад, показники населеності домогосподарств та сімейні структури жителів Глухова на основі сповідних книг 1770 р. Міська спільнота вирізнялася строкатою соціальною структурою – духовенство, козацька старшина, службовці цивільних відомств («приказні» та «різночинці»), ремісники, міщани та посадські, посполиті, слуги та підсусідки. Найменш залюдненою була територія центральної частини Глухова в межах міських укріплень, тоді як абсолютна більшість жителів мешкала на передмістях. Специфіка соціальної структури та населеності домогосподарств зумовлена й тим, що в столичному місті були сконцентровані органи цивільного та військового управління Гетьманщиною. Найбільше людей проживало у дворах священників та козацької старшини. Найменший показник середньої населеності виявився в домогосподарствах міщан, посполитих та підсусідків. Аналіз сімейної структури засвідчив перевагу родин нуклеарного типу, що в цілому відповідало уявленням про тогочасне ранньомодерне місто, яке пропонувало більше можливостей для заробітку, навчання та службової кар’єри. Але питання щодо житла та забезпеченості сім’ї не спонукали більшість глухівчан до розширення своїх родин. The article analyzes the social composition, indicators of the number of households and family structures of the inhabitants of Hlukhiv based on the confessional books of 1770. The city’s population had a motley social structure - clergy, Cossack officers, civil servants (“orderlies” and “miscellaneous workers”), artisans, burghers and townspeople, commoners, servants and neighbors. It was characterized by unevenness: the least populated area was the territory of the center of Hlukhiv within the city fortifications, while the absolute majority of residents lived in the suburbs. The specificity of the social structure and population of households is also due to the fact that the civil and military administration bodies of the Hetmanate were concentrated in the capital city. Most people lived in the courtyards of priests and Cossack officers. The lowest average population was found in the households of burghers, commoners and neighbors. Analysis of family structure showed a preference for nuclear families, which generally corresponded to the ideas of the early modern city of that time, which offered more opportunities for earning a living, studying, and working careers. However, issues of housing and family well-being did not encourage the residents of Hlukhiv to expand their families.