Парадигма створення кібернетичних систем зі штучним інтелектом для України - Боюн, В.П. (Проблеми керування та інформатики, 2023)
Розглянуто етапи створення кібернетичних систем зі штучним інтелектом, функціональні вимоги до них, принципи організації їх архітектури та підходи до реалізації складових, зокрема використання евристик; еволюційного підходу; приростів знань; онтологій для опису і виділення знань із текстів; системного аналізу для структуризації проблеми; методів планування експериментів; принципів кільцевої та лінійчатої організацій рецептивних полів нейронів сітківки та мозку; типових режимів функціонування зорового аналізатора людини; принципів ієрархічного управління в інтелектуальних каналах сприйняття й оброблення інформації в мозку та їх взаємодії; здатності до навчання на досвіді та адаптації. The stages of creating cybernetic systems with artificial intelligence are considered, along with the functional requirements for them, principles of organizing their architecture, and approaches to implementing components, including the use of heuristics; evolutionary approaches; knowledge increments; ontologies for describing and extracting knowledge from texts; systems analysis for structuring problems; experimental planning methods; principles of circular and linear organization of receptive fields of retinal and brain neurons; typical modes of functioning of the human visual analyzer; principles of hierarchical control in intellectual channels of perception and information processing in the brain and their interaction; learning from experience and adaptation capabilities.