Інтелектуальні інформаційні технології оброблення сигналів з локально зосередженими ознаками (до 100-річчя з дня народження академіка В.М. Глушкова) - Файнзільберг, Л.С. (Проблеми керування та інформатики, 2023)
В статті на основі ієрархії таких понять, як «Технологія», «Інформаційна технологія», «Інформаційна технологія оброблення сигналів», сформульовано строге означення «Інтелектуальна ІТ». Вважається, що для формування інформаційного продукту така технологія використовує комп’ютерні процедури, що мають властивості природного інтелекту: адаптація, узагальнення, здатність до навчання, інваріантність до дії перешкод, прогнозування, розуміння, гнучкість, взаємозамінність та комунікабельність. Дано означення ефективності комп’ютерних процедур, зокрема, інтелектуальних. Сформульована проблема видобування діагностичної інформації з сигналів складної форми в умовах внутрішніх та зовнішніх збурень. Розроблена узагальнена схема інтелектуальної ІТ аналізу та інтерпретації таких сигналів. Подана структура інструментальної системи для інтерактивного синтезу ІТ. На прикладі оброблення електрокардіограм продемонстрована ефективність розроблених комп’ютерних процедур, що мають означені властивості природного інтелекту. The article, based on the hierarchy of concepts such as "Technology," "Information Technology," "Information Technology for Signal Processing," formulates a strict definition of "Intelligent IT." It is considered that to form an information product, such a technology uses computer procedures that possess the properties of natural intelligence: adaptation, generalization, learning ability, invariance to disturbances, forecasting, understanding, flexibility, interchangeability, and communication. The definition of the effectiveness of computer procedures, including intelligent ones, is given. The problem of extracting diagnostic information from complex signals in the presence of internal and external disturbances is formulated. A generalized scheme for intelligent IT analysis and interpretation of such signals is developed. The structure of an instrumental system for interactive synthesis of IT is presented. The effectiveness of the developed computer procedures with the mentioned properties of natural intelligence is demonstrated using the example of electrocardiogram processing.