Recognizing gestures of the Ukrainian dactylic alphabet - Hlybovets, A.M.; Bikchentaev, M.O. (Проблеми керування та інформатики, 2023)
The goal of this work is to review gesture recognition methods and develop a system for detecting and classifying the gestures of the Ukrainian dactyl alphabet. The scientific novelty of the obtained results: this work presents a method using key hand points for recognizing gestures of the Ukrainian dactyl alphabet. Additionally, a dataset was collected during the development of the gesture recognition system, where each gesture corresponds to 50 videos with 65 frames each. Practical significance of the results: the model obtained from the study can be used for interpreting gestures of the Ukrainian dactyl alphabet. The dataset collected for training this model can be used in other works for training or testing similar models. This work may be useful for those interested in developing similar systems for gesture recognition. Метою цієї роботи є огляд методів розпізнавання жестів та розробка системи для виявлення та класифікації жестів українського дактильного алфавіту. Наукова новизна отриманих результатів: у роботі презентується метод, який використовує ключові точки рук для розпізнавання жестів українського дактильного алфавіту. Також у процесі розробки системи розпізнавання жестів було зібрано набір даних, де кожен жест відповідає 50 відео по 65 кадрів. Практичне значення отриманих результатів: модель, отримана в результаті дослідження, може бути використана для інтерпретації жестів українського дактильного алфавіту. Набір даних, зібраних для навчання цієї моделі, може застосовуватися в інших роботах для навчання або перевірки схожих моделей. Робота може бути корисною для тих, хто цікавиться розробкою подібних систем для розпізнавання жестів.