Природна мова і математична логіка в контексті ідей В.М. Глушкова - Кривий, С.Л. (Проблеми керування та інформатики, 2023)
Розглядається підхід до побудови онтологоподібних систем для дослідження природомовних текстів з метою видобування з них знань, побудови бази знань для перевірки цих знань на суперечність/несуперечність на основі синтактико-семантичного аналізу текстів з використанням дескриптивних логік. Основна увага в роботі приділяється логічному аналізу добутих знань. Розглядаються загальні риси логічного аналізу знань, добутих з природномовного тексту. Ідея полягає в тому, щоб повʼязати результати і засоби лінгвістичного аналізу та формальної логічної мови. Цей звʼязок дозволяє розвʼязати проблему перевірки сумісності знань, добутих з тексту, генерувати нові знання як наслідки з добутих фактів, поповнювати факти у разі їх неповноти тощо. На даний час одним з основних засобів реалізації такого підходу до аналізу виступають онтології та онтологічні бази знань. Розглядається окремий випадок онтологічної системи, у якої термінології є ациклічними, і алгоритм семантичного табло, орієнтований на такий тип онтології. Робота присвʼячується століттю з дня народження Віктора Михайловича Глушкова, ідеї якого знаходять своє втілення в життя. The approach to building ontology-like systems for the study of natural language texts with the aim of extracting knowledge from them, constructing a knowledge base to check these knowledge for consistency/inconsistency based on syntactic-semantic analysis of texts using descriptive logics, is considered. The main focus of the work is on the logical analysis of the extracted knowledge. General features of the logical analysis of knowledge extracted from natural language text are considered. The idea is to link the results and means of linguistic analysis and formal logical language. This connection allows solving the problem of checking the compatibility of knowledge extracted from the text, generating new knowledge as consequences of the extracted facts, supplementing facts in case of incompleteness, etc. Currently, one of the main tools for implementing this approach to analysis is ontologies and ontological knowledge bases. A specific case of an ontological system, where the terminology is acyclic, and the semantic tableau algorithm oriented to such an ontology type is considered. The work is dedicated to the centenary of the birth of Viktor Mikhaylovich Glushkov, whose ideas are being realized in practice.