Математична та імітаційна моделі мікроелектромеханічного акселерометра автономної інерціальної системи визначення просторового положення та місцезнаходження - Гуриненко, С.О. (Проблеми керування та інформатики, 2023)
Розглянуто синтезування, створення і перевірка на адекватність та працездатність математичної та імітаційної моделей акселерометра. Запропоновані моделі можуть використовуватися у процесі моделювання та дослідження систем керування рухомим об’єктом, системи визначення просторового положення, місцезнаходження безплатформної інерціальної системи орієнтації та навігації (БІСО або БІНС). Наведено та проаналізовано існуючі математичні моделі акселерометра та описано їх недоліки. У результаті синтезовано та розроблено власні математичну та імітаційну моделі тривісного акселерометра, які можуть бути спрощені до моделей одновісного та двовісного акселерометра. The synthesis, creation, and verification of the adequacy and functionality of the mathematical and simulation models of the accelerometer are considered. The proposed models can be used in the process of modeling and studying systems for controlling moving objects, spatial position determination systems, and location identification in platformless inertial orientation and navigation systems (BISO or BINS). Existing mathematical models of the accelerometer are presented and their drawbacks are described. As a result, proprietary mathematical and simulation models of a three-axis accelerometer have been synthesized and developed, which can be simplified to models of single-axis and dual-axis accelerometers.