Аналіз часових рядів супутникових даних для моніторингу стану лісів - Гордійко, Н.О.; Яйлимова, Г.О. (Проблеми керування та інформатики, 2023)
Системи на основі сучасних інтелектуальних технологій сенсорного та супутникового моніторингу здатні відстежувати та контролювати віддалені території навколишнього середовища в реальному часі та сприяють швидкому реагуванню на його зміни, перш ніж це стане проблемою. Вони дозволяють ефективніше використовувати наявні ресурси, оскільки дані можна відстежувати та контролювати віддалено, без необхідності фізичного доступу. Сучасні супутникові датчики дозволяють отримати зображення об’єктів земної поверхні з високою роздільною здатністю, що дозволяє створювати детальні карти навколишнього середовища Землі та робить космічний моніторинг потужним та ефективним інструментом як аналізу кліматичних змін, екологічних катастроф та глобального впливу людської діяльності на стан екосистем, так і їхнього попередження. В даній роботі досліджуються та визначаються найбільш інформативні спектральні канали супутника Sentinel-2 з метою їхнього подальшого аналізу в процесі супутникового моніторингу пошкоджених лісів. Дослідження проводилось відповідно до наукових цілей європейського проєкту «Satellites for Wilderness Inspection and Forest Threat Tracking» (SWIFTT). Systems based on modern intelligent technologies for sensor and satellite monitoring are capable of tracking and controlling remote areas of the environment in real-time, helping to respond quickly to changes before they become problems. They enable more efficient use of available resources since data can be monitored and controlled remotely without the need for physical access. Modern satellite sensors allow for high-resolution images of Earth's surface, enabling the creation of detailed maps of the environment and making space-based monitoring a powerful and effective tool for analyzing climate change, ecological disasters, and the global impact of human activities on ecosystems, as well as for their prevention. This work explores and identifies the most informative spectral channels of the Sentinel-2 satellite for further analysis in the satellite monitoring of damaged forests. The study was conducted in accordance with the scientific goals of the European project "Satellites for Wilderness Inspection and Forest Threat Tracking" (SWIFTT).