Керування комерціалізацією програмного забезпечення - Аралова, Н.І. (Проблеми керування та інформатики, 2023)
Розглядаються питання, повʼязані з оцінкою програмного забезпечення з метою його комерціалізації. Очевидно, що при комерціалізації найбільш прийнятними є методи в рамках доходного підходу, оскільки витрати, які здійснювались при розробці, встановлюють лише якусь нижню межу вартості. Найбільш розповсюдженим для оцінки обʼєктів авторського права, до яких відноситься програмне забезпечення, є застосування методу звільнення від роялті. В рамках цього методу суттєвим для оцінки є вибір грошового потоку та ставок роялті. The paper discusses issues related to the evaluation of software for commercialization purposes. It is clear that the most acceptable methods for commercialization are those within the income approach, as the costs incurred during development set only a lower bound for the value. The most common method for evaluating intellectual property objects, including software, is the royalty relief method. Within this approach, a crucial factor for evaluation is the choice of cash flow and royalty rates.