Температурна діагностика привідних систем за наявності шумів - Благітко, Б.; Заячук, І.; Ярмоловський, І. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2007)
Зміна температурного поля впливає на робочі характеристики мехатронічних систем. Системи електричного приводу є найбільш важливими джерелами теплової емісії всередині пристрою. Робота присвячена проблемам моделювання й ідентифікації змін температурного поля в електродвигуні. Розглянуто метод ідентифікації, який базується на спільному використанні вейвлет-перетворення та нечіткої логіки. Проаналізовано основні принципи розроблених вимірювальних систем для проведення температурних вимірювань параметрів електродвигунів. Thermal phenomena occurring in mechatronic devices may effect on device performance characteristics in various ways. Electrical drive systems are among the most significant sources of heat emission inside of the device. The paper concerns the problems of modelling and identification of thermal changes of drive systems. The identification method based on wavelet transform and fuzzy logic has been applied. The designed measuring systems for implementation of temperature measuring of parameters of electromotor are discussed. Изменение температурного поля влияет на рабочие характеристики электромеханических систем. Системы электрических приводов относятся к одним из наиболее важных источников тепловой эмиссии внутри приборов. Работа посвящена проблемам моделирования и идентификации влияния изменений температурного поля на параметры электромотора. Рассмотрен метод идентификации, базирующийся на совместном применении вейвлет-преобразования и нечеткой логики. Проанализированы основные принципы разработанных измерительных систем для выполнения температурных измерений параметров электромоторов.