Особливості оцінювання функціонального стану оператора в умовах невизначеностей - Іванець, О.Б. (Проблеми керування та інформатики, 2024)
Розглянуто підхід до оцінювання стабільності функціонування біологічного об’єкта, а саме, організму операторів як складної динамічної системи, що піддається впливу зовнішніх факторів дестабілізації, дія яких компенсується адаптаційними резервами організму. Для оцінювання стабільності функціонування біологічної системи на основі результатів біомедичних вимірювань враховано стохастичність впливу часу на послідовність їх вимірювань, яка супроводжується наявністю трендів як загальної, так і локальної прихованої регулярності, що характеризують динаміку біологічного стану. Запропонована математична модель дозволяє отримати первинну інформацію про кількісні зміни ефектів неоднорідностей та біологічної нестабільності об’єкта дослідження, а також виділити вторинну (діагностичну) інформацію, більш чутливу для оцінювання порушень динаміки біологічної рівноваги. The considered approach for assessing the stability of the functioning of a biological object, namely the body of operators, as a complex dynamic system exposed to the influence of external destabilizing factors, the effect of which is compensated by the adaptive reserves of the organism. To assess the stability of the functioning of the biological system based on the results of biomedical measurements, the stochasticity of the influence of time on the sequence of their measurements is taken into account, which is accompanied by the presence of trends of both general and local hidden regularity, it is the presence of these trends that characterizes the dynamics of the biological state. The paper proposes a mathematical model that allows obtaining primary information about quantitative changes in the effects of heterogeneities and biological instability of the object of study, and also allows for the selection of secondary (diagnostic) information that is more sensitive for assessing violations of the dynamics of biological balance.