Метод m-паралельного послідовного перегляду записів та його використання для пошуку інформації у послідовних файлах баз даних - Лісовець, В.; Цегелик, Г. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2007)
Запропоновано метод m-паралельного послідовного пошуку записів у файлах баз даних, орієнтований на його використання в багатопроцесорних ЕОМ, і досліджено ефективність цього методу для відомих законів розподілу ймовірностей звертання до записів. За критерій ефективності приймається математичне сподівання кількості паралельних порівнянь, необхідних для пошуку запису у файлі. Для цих же законів розподілу ймовірностей досліджується також ефективність використання методу m-паралельного послідовного перегляду для пошуку записів у послідовних файлах. За критерій ефективності приймається математичне сподівання загального часу, необхідного для пошуку запису у файлі. The m-parallel method of sequential search of records in a database file is proposed. The method is designed for use in multiprocessors computers. We research the effectiveness of the method for different probability distribution of record request frequency. The mathematical expectation of parallel comparisons number needed for search of a record in file is taken as a criterion of effectiveness. The method effectiveness for record searching in sequential files stored on extermal memory of multiprocessors computers is investigated as well. Предлагается метод m-параллельного последовательного поиска записей в файлах баз данных, ориентированный на его использование в многопроцессорных ЭВМ. Исследуется эффективность этого метода для известных законов распределения вероятностей обращения к записям. В качестве критерия эффективности принимается математическое ожидание количества параллельных сравнений, необходимых для поиска записи в файле. Также исследуется эффективность использования метода m-параллельного последовательного пересмотра для поиска записей в последовательных файлах, содержащихся во внешней памяти многопроцессорных ЭВМ.