Розрахунок параметрів потокорозподілу газу в газотранспортній системі (стаціонарний випадок) - Притула, Н. (Фізико-математичне моделювання та інформаційні технології, 2007)
Розглянуто математичні моделі основних елементів газотранспортної системи (ГТС), які покладено в основу моделі ГТС, призначеної для розрахунку параметрів транспортування газу й оптимізації його потокорозподілу. Розроблені алгоритми розв’язування задачі розрахунку режимів роботи ГТС покладено в основу створених засобів, призначених для автоматизованої побудови симуляційної моделі, її числової реалізації та аналізу на основі отриманих розв’язків параметрів потокорозподілу газу в реальних газотранспортних мережах. Mathematical models for gas transportation system (GTS) basic elements have been considered. On this base a GTS mathematical model destined for calculation of gas transportation parameters and optimization of its distributions in GTS networks has been built. Algorithms for solving of basic problems arising under GTS exploitation have been developed. On the base of these algorithms a system for automated forming of simulation models, their numerical realization and analysis of gas streams in real gas transportation networks has been created. Рассмотрены математические модели основных объектов газотранспортной системы (ГТС), которые положены в основу модели ГТС, предназначенной для расчета параметров транпортировки газа и оптимизации его потокораспределения. Разработанные алгоритмы решения задачи расчета режимов работы ГТС положены в основу созданных средств, предназначенных для автоматизированного построения симуляционной модели, ее числовой реализации и анализа на базе полученных решений параметров потокораспределения газа в реальных газотранспортных сетях.