Вплив радянізації та декомунізації на архітектурне обличчя міст і містечок Тернопільської області (на прикладі м. Тернопіль, м. Заліщики та смт. Скала-Подільська) у 1939 – на початку ХХІ ст. - Гуменний, С. (Місто: історія, культура, суспільство, 2017)
У статті розглядається проблема впливу радянізації на урбаністичне середовище міських населених пунктів сучасної Тернопільської області: міст Тернопіль і Заліщики та містечка Скала-Подільська. Пропонована стаття присвячена дослідженню причин та процесу зникнення характерних архітектурних ансамблів, історичних пам’яток та релігійно-культових об’єктів зумовлених ідеологічною, репресивною та соціально-економічною політикою радянської влади у 1939–1991 рр. Зроблено акцент на передумовах формування мультикультурного середовища східногалицького міста та його еволюцію до мононаціонального під впливом радянізації західноукраїнських земель, геноциду євреїв у період Другої світової війни. Окремо звернуто увагу на відбудову чи реконструкцію знищених архітектурних пам’яток, усунення тоталітарних символів у рамках процесу декомунізації 1991 р. – поч. ХХІ ст. В статье рассматривается, актуализированная для украинской историографии, проблема влияния советизации на урбанистическую среду городских населенных пунктов современной Тернопольской области: городов Тернополь и Залещики, пгт. Скала-Подольская. Предлагаемая статья освещает вопрос исследования причин и процесса исчезновения характерных архитектурных ансамблей, исторических памятников и религиозно-культовых объектов обусловленный идеологической, репрессивной и социально-экономической политикой советской власти в 1939–1991 гг. Произведенных акцент на предпосылках формирования мультикультурной среды города Восточной Галичины, его эволюцию в мононациональный под влиянием советизации западноукраинских земель, геноцида евреев в период Второй мировой войны. Отдельно обращено внимание на восстановление или реконструкцию уничтоженных архитектурных памятников, устранения тоталитарных символов в рамках процесса декоммунизации 1991–нач. XXI в. The article discusses actualized novelty for Ukrainian historiography, the problem of the impact of sovietization of the urban environment of the modern urban settlements of the Ternopil region: cities Ternopil and Zalishchyky, town of Skala-Podilska. This article highlights the issue of research of the causes and the process of the disappearance of the characteristic architectural complexes, historical monuments and religious places of worship due to ideological, repressive and socio-economical policy of the Soviet regime in 1939–1991. It was made an emphasis on the premises of the formation of a multi-cultural environment of the cities of Eastern Galicia, its evolution in mononational cities influenced Sovietization of Western Ukraine, the genocide of the Jews during the Second World War. Separately it was drawn an attention to the restoration or reconstruction of destroyed monuments, elimination of totalitarian symbols in the process of decommunisation in 1991– early XXI century.