Городни - оборонные стены Киева IX-XIII вв. Талус - Лукьянченко, В. (Місто: історія, культура, суспільство, 2017)
Исследования архитектурного образа древнего Киева включают в себя многие важные аспекты, требующие серьезных археологических и библиографических исследований. Среди них одним из главных является вопрос о конструктивных и функциональных особенностях оборонительных сооружений столицы Киевской Руси. В статье пересмотрено распространённое мнение о широком развитии на Руси в Х-ХІІІ вв. укреплений в виде земляных валов с внутренними деревянными конструкциями. Автор утверждает, что в деревоземляных оборонительных стенах «города Ярослава» в Киеве на участках возле Золотых и Лядских ворот был устроен излом в виде расширения основания стены, известный в каменном зодчестве Западной Европы как талус. В статье впервые выдвигается гипотеза о материале, используемом в IХ-ХІІІ вв. в Киеве для изготовления метательных снарядов. Ключевые слова: Древний Киев, оборонные стены, земляные валы, городни, талус, метательные снаряды. Дослідження архітектурного образу стародавнього Києва включають в себе багато важливих аспектів, що вимагають серйозних археологічних та бібліографічних досліджень. Серед них одним з головних є питання про конструктивні і функціональні особливості оборонних споруд столиці Київської Русі. У статті переглянуто поширену думку про широкий розвиток на Русі в Х-ХІІІ ст. укріплень у вигляді земляних валів з внутрішніми дерев’яними конструкціями. Автор стверджує, що в деревоземляних оборонних стінах «міста Ярослава» у Києві на ділянках біля Золотих і Лядських воріт був влаштований злам у вигляді розширення підстави стіни, відомий в оборонній архітектурі Західної Європи як талус. У статті вперше висувається гіпотеза про матеріал, який використовували в IХ-ХІІІ ст. у Києві для виготовлення метальних снарядів. Researches of architectural image of ancient Kyiv include many important aspects that require significant archaeological and bibliographic research. Among of them one of the most important question is the structural and functional features of the defensive structures of the capital of Kievan Rus. The article reviewed the more common opinion about the broad development of fortifications of earthen ramparts with inner wooden structure in Kievan Rus in the X-XIII centuries. The author claims that in the wooden-defensive walls of the «city of Yaroslav» in Kiev in areas near the Zolotye and Lyadskie Gates, was arranged fracture as an extension base of the wall, that known in the stone architecture of Western Europe as the talus. The author firstly puts forward a hypothesis about material for producing throwing shells in Kiev on IХ-ХІІІ century.