Моделювання процесу інфекційного захворювання з урахуванням дифузійних збурень та конвекції в периферійних імунологічних органах - Барановський, С.В.; Бомба, А.Я.; Бондар, О.С.; Ляшко, В.С. (Проблеми керування та інформатики, 2024)
У статті запропоновано новий підхід до моделювання процесу інфекційного захворювання з урахуванням просторових ефектів, що включають нерівномірне конвекційне перенесення та дифузійні збурення. Представлено результати комп'ютерного моделювання, що ілюструють вплив дифузійного розсіювання та конвекції на поширення інфекції. Показано, що за певних умов у середовищі можуть виникати зони з високою концентрацією вірусних елементів, які потенційно сприяють повторному інфікуванню. Запропоновано методи прогнозування та заходи для усунення таких зон за допомогою імунотерапії. This article presents a novel approach to modeling the infectious disease process by accounting for spatial effects such as non-uniform convective transport and diffusion perturbations. Computational modeling results illustrate the effects of diffusion scattering and convection on infection spread. It is shown that under certain conditions, zones with high concentrations of viral elements may emerge, potentially leading to reinfection. Methods for prediction and strategies to mitigate such zones using immunotherapy are proposed.